black-blue-and-red-graph-illustration-186461

De verklaring van het beursherstel

donderdag 4 juni 2020

Door Patrick Zuijderwijk

Niet alleen het weer heeft zich in de afgelopen weken van de zonnige kant laten zien, maar ook het herstel van de aandelenbeurzen ziet er voorlopig positief uit. In het nieuws lezen we echter veel over slechte economische cijfers zoals de bbp krimp in Europa en in de VS, omzetwaarschuwingen van bedrijven en teruglopende kwartaalwinsten. In een eerdere nieuwsbrief hebben we bijvoorbeeld de economische scenario’s van het Nederlandse CPB besproken, waarbij een van de zwartere scenario’s was dat de Nederlandse economie in 2020 met zo’n 7% zou krimpen. Inmiddels weten we dat de krimp in het eerste kwartaal ‘slechts’ 1,7% was, maar lijkt de echte klap voor de economie in het tweede kwartaal te komen. Waarom laten de (inter)nationale beurzen dan al weer een fors herstel zien?

Allereerst is het van belang om te kijken wat het herstel over de afgelopen periode is geweest. Kijken we naar de AEX dan zien we dat de beurs vanaf een dieptepunt van 404 punten op 18 maart 2020 weer een herstel laat zien naar 560 punten op 3 juni, een herstel van zo’n 38%! Hoewel we daarmee nog steeds zo’n 8% lager staan dan aan het begin van dit jaar is dit herstel toch fors te noemen.

De verklaring van het beursherstel - grafiek 1

Ook internationaal zien we dat de beurzen fors hersteld zijn. De Amerikaanse S&P500 staat nog maar circa 5%* onder de stand van eind 2019 en de technologiebeurs Nasdaq staat daarentegen al weer zo’n 10%* boven het jaarultimo.

Er zijn aantal redenen aan te dragen waarom het herstel van de beurzen fors is:

De aandelenmarkt kijkt vooruit.
De aandelenmarkt wacht niet totdat de economie weer goed draait, maar kijkt vooruit. Daarom stijgen aandelenkoersen altijd voordat het economische herstel zichtbaar en voelbaar is. Voor de beurzen zijn bijvoorbeeld de bbp cijfers over het afgelopen kwartaal ‘lagging’ (achteruit-kijkende) indicatoren, terwijl bijvoorbeeld cijfers over het vertrouwen van inkoopmanagers ‘leading’ indicatoren zijn en meer voorspellende waarde hebben. Nu er een aantal signalen zijn dat het ergste achter de rug lijkt te zijn en in veel Europese- en Aziatische landen en in Noord- Amerika er een versoepeling van de lockdown is te zien loopt de beurs hierop vooruit. In dat opzicht kunnen eventuele nieuwe lockdownmaatregelen flink roet in het eten gooien.

Centrale banken en overheden steunen de economie. ‘Don’t fight the Fed’ is een belangrijke beurswijsheid. Centrale banken zijn, in tegenstelling tot de bankencrisis in 2008, snel in actie gekomen dit jaar en de acties zijn ongekend agressief. De FED (VS) heeft de rente vlot naar dicht bij nul gebracht en heeft voor grote bedragen staatsleningen en andere obligaties opgekocht. Ook de ECB heeft voor forse liquiditeit gezorgd en is weer gestart met een opkoopprogramma voor (staat)obligaties. Deze ‘whatever it takes’ houding geeft de beleggers vertrouwen in de economische toekomst en zorgt voor een fundament onder de beurskoersen. Daarnaast hebben overheden in Europa vergaande maatregelen aangekondigd om ontslagen te voorkomen en de economische gevolgen van de coronacrisis te beperken.

De technologiesector profiteert en trekt de kar. Het herstel van de beurzen is het best zichtbaar bij de technologie-aandelen. Veel technologie-aandelen staan al (fors) boven de niveaus van begin dit jaar. Zoals eerder in dit artikel aangegeven staat bijvoorbeeld de Amerikaanse Nasdaq al weer ruim boven het niveau van begin dit jaar. Uitschieters uit de technologie hoek zijn bijvoorbeeld Amazon (+33% ytd*), Microsoft (+15%*) en dichter bij huis ASML (+12%*)
Kijken we naar de bredere markt dan zien we dat ongeveer 70% van de markt een rendement laat zien tussen de +7% en de -40%. Daarnaast noteren een aanzienlijk aantal aandelen (15%) nog altijd zo’n 40% lager dan begin dit jaar. Dit zijn vooral de bedrijven waarvan de omzet pas kan herstellen als de economische crisis voorbij zijn dieptepunt is, zoals bedrijven in de industriegroepen als autobouwers, vastgoed, luchtvaart, energie, banken en verzekeraars. Kortom, de rendementsverschillen tussen de verschillende sectoren zijn fors en het gemiddelde van een index laat deze grote onderlinge verschillen niet zien. In onderstaande grafiek wordt ter onderbouwing het verschil in rendement getoond van de technologie- en bankensector en de ‘gemiddelde’ markt.

the-good-stock-market

Of het herstel van de beurzen ook houdbaar blijft zullen we in de komende maanden gaan zien. Een tegenslag in het gevecht tegen het coronavirus blijft immers een reële mogelijkheid. Daarnaast kunnen oplopende spanningen binnen de EU over het steunpakket en tussen de VS en China het sentiment negatief beïnvloeden. Vooralsnog houden wij vast aan onze (licht) onderwogen positie op aandelen.

* rendement per 2 juni 2020

Deel dit bericht via

Bekijk meer actualiteiten

Volg nu de laatste ontwikkelingen op de financiële markten, door u in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

Comfort Vermogensbeheer heeft een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), valt onder toezicht van De Nederlandsche Bank en is aangesloten bij de Beleggerscompensatieregeling (BCR), het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (KiFiD) en Dutch Securities Institute (DSI).

RISICO'S VAN BELEGGEN: Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt (een deel van) uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Voordat u gaat beleggen is het belangrijk dat u zich door ons laat informeren over de kenmerken en risico's van beleggen.