matt-walsh-tVkdGtEe2C4-unsplash

Hoe is het nu met…? Chris van der Woel

donderdag 6 april 2023

Op 3 januari 2022 ben ik begonnen in de rol van Junior Vermogensbeheerder bij Comfort Vermogensbeheer en sindsdien is er behoorlijk wat gebeurd. Een mooi moment om hier eens op terug te kijken.

De eerste werkdagen stonden vooral in het teken van kennismaken met het bedrijf en de collega’s. Al vrij snel kon ik zelfstandig aan de slag met diverse werkzaamheden. Eén keer in de drie weken hebben wij een beleggingsoverleg met de vermogensbeheerders en iedereen volgt research van een gerenommeerde partij. Ik kreeg ook een partij toegewezen en had hierdoor direct inbreng bij het overleg.

Door dagelijks bezig te zijn met werkzaamheden gerelateerd aan beleggen merk ik tevens dat mijn leercurve erg steil is. Ik ben daarnaast ook vrij snel gestart met de opleiding Adviseren Beleggen Maatwerk Retail, bestaande uit de onderdelen theorie, vaardigheden en integriteit. Door tegelijkertijd ‘gewoon’ aan het werk te zijn, kon ik gemakkelijk verbindingen maken tussen de theorie en de praktijk.

Eind vorig jaar heb ik de opleiding succesvol afgerond en ben ik dus gecertificeerd Vermogensbeheerder. Om mezelf te blijven ontwikkelen ben ik weer met een nieuwe opleiding gestart, namelijk de Wft Vermogen. De insteek van deze opleiding is vooral om naar het gehele financiële plaatje te kijken van een klant, om zodoende het best passende advies te kunnen geven.

Het jaar 2022 stond vooral in het teken van het eigen maken van de materie. Doordat ik een aantal jaren geleden zelf begonnen ben met beleggen, had ik al wel enige kennis. Maar door er nu dagelijks mee bezig te zijn, is dit kennisniveau behoorlijk omhoog gegaan. De eerste maanden kon ik veelvuldig aansluiten bij collega’s bij afspraken met klanten en zo ook met potentiële nieuwe klanten. Tegelijkertijd was ik zelf ook veel bezig met het gedetailleerd analyseren van beleggingen, waardoor ik het steeds beter begon te begrijpen. Naast het begrijpen begon ik ook steeds meer een eigen visie te vormen en ben ik dit gaan inbrengen tijdens het beleggingsoverleg. Ik vind het daarom leuk om te zien dat enkele ideeën van mij daadwerkelijk invloed hebben op de keuzes van de beleggingen voor onze klanten.

foto chris

Hierop aanhakend, ben ik tevens bezig met het opbouwen van een eigen klantenportefeuille. Ik merk dat ik het klantencontact als een van de leuke onderdelen van het werk ervaar. Ik vind het interessant om te horen waar de klant(en) mee bezig zijn, wat er in hun leven speelt en hoe ik daar als vermogensbeheerder een rol in kan spelen. De interesse in de mens en in de financiële markten komen hier mooi in samen.

Overige werkzaamheden zijn onder andere het maken van analyses van onze huidige beleggingen en mogelijk nieuwe beleggingen, onderhouden van klantcontact, meedenken met commerciële acties en het schrijven van artikelen voor de nieuwsbrief. Daarnaast wordt ik, doordat ik de jongste ben, ook nog wel eens geraadpleegd als technische helpdesk, wat ik uiteraard met plezier doe. Soms ervaar ik mijn leeftijd, in vergelijking met mijn collega’s, ook nog wel op een andere grappige manier, als het bijvoorbeeld gaat over een gebeurtenis uit het verleden. Zo kwam de millenniumbug een keer ter sprake, iets waarvan ik tot dat moment nog nooit van had gehoord, dat weer tot verbazing (en gelach) leidde bij de collega’s.

Het jaar 2022 was qua beleggen een lastig jaar, voor zowel aandelen als obligaties. Inhoudelijk heb ik er wel erg veel van opgestoken. In een positieve (bull)markt stijgen over het algemeen het merendeel van de beleggingen. Daar is ook de bekende uitspraak van één van de grootste beleggers ter wereld, Warren Buffet, op gebaseerd: “It’s only when the tide goes out that you learn who has been swimming naked”. Het gaat hierbij vooral om de mate waarin risico wordt meegenomen bij beleggingsbeslissingen. De verhouding tussen risico & rendement is naar mijn mening één van de belangrijkste zaken bij het selecteren van beleggingen.

Ik hoop in de komende periode vooral veel te blijven leren en ook mijn klantportefeuille verder te kunnen uitbreiden. Dit geldt zowel voor een verdieping in bestaande klanten als het bedienen van nieuwe klanten.

Bekijk meer actualiteiten

Volg nu de laatste ontwikkelingen op de financiële markten, door u in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

Comfort Vermogensbeheer heeft een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), valt onder toezicht van De Nederlandsche Bank en is aangesloten bij de Beleggerscompensatieregeling (BCR), het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (KiFiD) en Dutch Securities Institute (DSI).

RISICO'S VAN BELEGGEN: Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt (een deel van) uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Voordat u gaat beleggen is het belangrijk dat u zich door ons laat informeren over de kenmerken en risico's van beleggen.