sankalp-garg-kKU5ysZBB3M-unsplash

Huis meer waard? Hypotheekrente omlaag!

vrijdag 8 april 2022

Door: Marc Pullen

De huizenprijzen zijn in de afgelopen jaren flink gestegen. Betaalde u vijf jaar geleden gemiddeld zo’n € 250.000 voor een huis, inmiddels is dat één ton meer! Daardoor bestaat de kans dat u minder hypotheekrente hoeft te betalen.

munten omlaag

De rente die u over uw hypotheek betaalt, bestaat namelijk uit een basisrente en een renteopslag. Dit geldt vooral voor hypotheken zonder NHG. Vaak betaalt u de renteopslag al als uw hypotheek hoger is dan 40% of 50% van de koopprijs.

Lager tarief

Hoe meer u geleend heeft voor uw huis, hoe hoger de renteopslag. Heeft u uw huis voor 100% (of meer) gefinancierd met een hypotheek, dan kan die opslag stijgen tot 0,6%. Op een hypotheek van € 250.000 betaalt u dan € 1.500 extra rente per jaar.

Wanneer uw huis meer waard is geworden door de marktontwikkelingen, of als u heeft geïnvesteerd in bijvoorbeeld zonnepanelen en/of als u heeft afgelost, verandert die verhouding. Daardoor kan de renteopslag in een lager tarief vallen, met als gevolg dat u kunt besparen op uw hypotheekrente.

Wat moet u doen?

Allereerst moet u weten of en hoeveel renteopslag u betaalt en hoeveel u kunt besparen. Een belletje met uw adviseur geeft u vaak al inzicht. Check vervolgens de voorwaarden van uw hypotheek. Hier kunt u lezen of het mogelijk is om de renteopslag tussentijds aan te passen.

Nu moet u nog weten hoeveel uw woning waard is. De WOZ-waarde is een aardige richtlijn, maar loopt altijd een jaar achter. Zeker nu de huizenprijzen zo hard stijgen, kan het lonen om uw huis opnieuw te laten taxeren. Uiteraard kost een taxatierapport geld, dus is het wel belangrijk om vooraf in te schatten wanneer taxeren lonend zou kunnen zijn.

Als u besluit uw huis te laten taxeren, heeft u meerdere mogelijkheden. Via internet kunt u namelijkal voor EUR 85,00 een taxatierapport laten maken, een zogenaamde Desktoptaxatie. Helaas accepteren lang niet alle banken dit. U zult dan een taxateur in de arm moeten nemen en dat is zeer prijzig. Het kan echter wel interessant zijn om hierin te investeren, omdat u de kosten snel kan terugverdienen.

Vaak zult u zelf de bank moeten benaderen om de verlaging te laten doorvoeren. Maar dat kunt u natuurlijk ook aan mij of één van mijn collega’s vragen.

Bekijk meer actualiteiten

Volg nu de laatste ontwikkelingen op de financiële markten, door u in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

Comfort Vermogensbeheer heeft een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), valt onder toezicht van De Nederlandsche Bank en is aangesloten bij de Beleggerscompensatieregeling (BCR), het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (KiFiD) en Dutch Securities Institute (DSI).

RISICO'S VAN BELEGGEN: Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt (een deel van) uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Voordat u gaat beleggen is het belangrijk dat u zich door ons laat informeren over de kenmerken en risico's van beleggen.