Door: Patrick Zuijderwijk
De wereldwijde aandelenbeurzen hebben over de maand april in algemene zin licht positieve resultaten laten zien. De rentemarkt liet een verdeeld beeld zien met een stijging van de Duitse 10- jaars rente en een lichte daling van de 10-jaars rente in de VS.
Opvallend nieuws is het bericht dat de economie van de Eurozone weer in een recessie is beland door een krimp van 0,6% in het eerste kwartaal van 2021. Ook het laatste kwartaal van 2020 was er al sprake van een krimp van de economie waardoor er al twee kwartalen op rij geen economische groei is. De achterliggende reden van de krimp is dat in verschillende Europese landen de vaccinatiecampagne in het eerste kwartaal traag op gang kwam en door de lockdowns waren veel niet-essentiële winkels gesloten en gelden er nog veel reisbeperkingen.
De krimp in de Eurozone staat in een scherp contrast tot de economische groei in de VS van +1,6% over het eerste kwartaal. In de VS zijn al veel meer mensen gevaccineerd en gelden over het algemeen minder beperkingen. Nu het tempo van het vaccineren ook in Europa toeneemt is de verwachting dat de Eurozone in het tweede kwartaal van 2021 beter voor de dag zal komen.
In de afgelopen weken zijn al veel bedrijven met hun kwartaalcijfers naar buiten gekomen. In totaal heeft bijvoorbeeld in de VS al zo’n 75% van de bedrijven hun cijfers gerapporteerd. Bijna 90% van deze bedrijven kwam met een positieve winstverrassing, hetgeen betekent dat de gerapporteerde kwartaalwinst beter was dan analisten hadden verwacht. Door de coronapandemie zijn bedrijven over het algemeen voorzichtiger met de prognoses maar toch zijn ook veel bedrijven zelf verrast door de snelheid en omvang van het economisch herstel. Hierin speelt de hoger dan verwachte snelheid van het vaccineren in de VS een rol maar zeker ook de veel hogere consumptie van de burgers. Amerikanen hebben door de stimulerende overheidsmaatregelen een hoger inkomen en laten het geld dan ook rollen.
Ook in Europa vallen tot nu toe de bedrijfscijfers over het eerste kwartaal mee, al heeft pas zo’n 43% van de Europese bedrijven hun cijfers gerapporteerd.
In de VS kwamen vorige week ook de zogenaamde ‘Bigtech’ bedrijven zoals Apple, Amazon, Facebook, Microsoft en Alphabet/Google met cijfers. Hierbij bleek dat deze technologiebedrijven de wind nog vol in de rug hebben. De coronapandemie heeft de groei van deze bedrijven nog eens extra versneld en de verwachtingen van analisten werden dan ook overtroffen met een gemiddelde omzetstijging van 41%. Er zijn verschillende redenen aan te voeren voor de forse omzetstijgingen. Zo blijkt de sterke groei van clouddiensten een belangrijke rol te spelen, zoals bij Microsoft (Azure), Alphabet (Google Cloud) en marktleider Amazon. Dit laatste bedrijf kennen we als een van de grootste online retailers ter wereld maar een steeds groter deel van het totale resultaat van Amazon wordt behaald uit clouddiensten. Ook hebben thuiswerken en online school er voor gezorgd dat er weer veel meer laptops en tablets zijn verkocht, waar onder andere Apple en Microsoft volop van profiteerden. Tenslotte zorgt ook de stormachtige groei van e-commerce voor extra omzet bij genoemde bedrijven. Ondanks de bizarre omzetontwikkeling en deels ook winstsprong was de reactie op de beurzen ‘tam’ te noemen. Door toename van de bedrijfswinsten en de vlakke koersontwikkeling na de cijfers is de waardering van deze aandelen iets afgenomen.
De vraag is natuurlijk hoe lang deze bedrijven de forse groei van de omzet vol kunnen houden. Er komen steeds meer geluiden dat het einde van de pandemie en meer regulering vanuit de overheid de groei zouden kunnen gaan temperen. Zowel in de VS als in Europa heeft de overheid plannen om de macht van de ‘Bigtechs’ meer aan banden te gaan leggen, bijvoorbeeld door nieuwe regelgeving en door een verandering van de belastingregels. Ook het tekort aan computerchips zal deze bedrijven in de nabije toekomst parten gaan spelen; Apple heeft bijvoorbeeld al aangegeven dat in het lopende kwartaal er $3-4 mrd aan omzet wordt misgelopen door een tekort aan hoogwaardige computerchips.
De Amerikaans president Joe Biden was de afgelopen maand veelvuldig in het nieuws. De eerste 100 dagen van zijn presidentschap zitten er op en het lijkt er met zijn nieuwe plannen op dat hij zeker niet als een saaie ‘overgangspresident’ in de Amerikaanse geschiedenisboeken wil belanden. Vorige week woensdag 28-4 hield Biden een speech voor het Amerikaanse congres waarbij hij een drietal ambitieuze investeringsplannen aankondigde die hij wil uitvoeren binnen zijn ambtstermijn. Als eerste is er het zogenaamde ‘American Rescue Package’, een noodplan dat moet dienen om de directe gevolgen van de coronacrisis te bestrijden. Daarnaast is er het ‘American Family Package’ dat onder andere betrekking heeft op gratis kinderopvang, betaald ouderschaps- en zorgverlof en beter betaalbare zorgverzekeringen. Tenslotte is er nog het omvangrijke ‘American Jobs Package’ dat moet zorgen voor een enorme investering in de Amerikaans infrastructuur, zoals bijvoorbeeld een netwerk voor duurzame energie, breedbandinternet voor alle Amerikanen en het opknappen van het omvangrijke verouderde wegennet in de Verenigde Staten. In totaal hebben de pakketten betrekking op een duizelingwekkend investeringsbedrag van $6.000 miljard.
Om deze ambitieuze plannen te kunnen financieren heeft Biden aangekondigd dat hij het tarief van de winstbelasting voor bedrijven wil verhogen van 21% naar 28% (terwijl zijn voorganger Trump de winstbelasting eerder heeft verlaagd van 35% naar 21%!). Ook zal mogelijk de belasting op inkomen uit vermogens boven de $1 miljoen worden verhoogd, net als de hoogste belastingschijf voor de 1% Amerikaanse burgers die het meeste verdienen. De vraag is natuurlijk nog wel of hij zijn plannen goedgekeurd gaat krijgen, zeker gezien de verdeeldheid in het Congres en de Senaat.
Het is interessant om te zien welke impact de plannen van Biden hebben op de economie en beurzen. Uiteindelijk zullen de begrotingsstimuleringen leiden tot hogere inflatie(verwachtingen).
Het nieuwe pensioenstelsel: wat verandert er? Onze maatschappij verandert voortdurend. Mensen leven steeds langer, en het aantal g...
Even voorstellen: Iris Wester Op 1 november jl. ben ik gestart bij Comfort Vermogensbeheer als medewerkster commerciële binnendien...