Door: Patrick Zuijderwijk
Kijken we naar de aandelenbeurzen dan is februari een relatief goede maand geweest met per saldo stijgende koersen. De Amsterdamse AEX steeg met 2,2%, de Europese Euro Stoxx 50 met 4,45% en de Amerikaanse S&P 500 steeg met 2,75%. Koploper in de afgelopen maand was de Japanse Nikkei index met een stijging van maar liefst 5,4%. Daarentegen liep de rente in meerdere regio’s flink op waardoor obligaties in de portefeuilles het minder goed deden; de Nederlandse 10 jaars rente steeg bijvoorbeeld in de maand februari van -0.46% naar -0.22% en de 10 jaars rente in de VS steeg van +1.06 naar 1,51%.
Nederlandse 10 jaars rente van 2 februari tm 2 maart 2021, bron IEX
De rentestijging wordt veroorzaakt door verschillende factoren, zoals bijvoorbeeld monetair en fiscaal beleid, stijgende grondstofprijzen en oplopende inflatieverwachtingen. Leendert-Jan zal in zijn artikel van deze maand verder ingaan op de inflatieverwachtingen.
De verbeterde groeivooruitzichten krijgen een impuls door het voorspoedige verloop van de vaccinatieprogramma’s in bijvoorbeeld de VS, de UK en in een aantal Europese landen. De Amerikaanse president Biden heeft dan ook al de verwachting uitgesproken dat elke Amerikaan voor Onafhankelijkheidsdag (zondag 4 juli) zal zijn gevaccineerd. Het snelle vaccinatieprogramma zorgt er voor dat de Amerikaanse lockdown maatregelen vanaf het tweede kwartaal verder kunnen worden afgebouwd en dat de economie in de VS weer ‘open’ kan.
Bron: Our World in data/Rabobank
Daarnaast heeft Biden nog een steunpakket aangekondigd van zo’n 1,9 biljoen $ om de Amerikaanse economie verder te stimuleren. Gecombineerd met waarschijnlijke extra uitgaven van de Amerikaanse consumenten na de lockdowns kan dat in 2021 leiden tot een extra BBP groei in de VS van 1 à 2%. De kans is zeker aanwezig dat de Amerikaanse economie dit jaar met 7 à 8% groeit hetgeen beduidend hoger is dan de laatste inschatting van 5,1% door het IMF van eind januari. Kijken we naar de Nederlandse economie dan is er herstel in zicht vanaf de tweede helft van 2021. Onze economie heeft het tot nu toe nog relatief goed (of minder slecht) gedaan dan de economieën van de ons omringende landen. In 2020 kromp de Nederlandse economie met 3,8% maar door ruimhartige steun vanuit de overheid zijn de werkeloosheid en het aantal faillissementen verrassend laag gebleven.
Uiteindelijk zal het herstel van de Nederlandse economie afhangen van de snelheid van het vaccineren. Eerder zagen we al dat het vaccineren in Nederland minder snel gaat dan bijvoorbeeld in Israël, de VS of het VK. Binnen Europa is Nederland inmiddels een goede middenmoter na een late en trage start van het vaccineren in januari van dit jaar. De snelheid van vaccineren zal bepalend zijn voor de mate waarin de huidige lockdown maatregelen stapsgewijs kunnen worden afgebouwd. Zoals het er nu naar uit ziet is het waarschijnlijk dat we pas vanaf begin juni een versnelde versoepeling van de restricties gaan zien, waardoor de Nederlandse economie naar verwachting in de eerste helft van 2021 nog een forse tik zal krijgen. Wanneer de economische steun verder wordt afgebouwd zullen er fors meer faillissementen gaan komen en worden meer mensen werkloos. Volgens een voorspelling van ABN Amro zal de Nederlandse economie met 2,1% groeien in 2021 en zal de economie achterblijven op het pre-corona groeipad (zie bovenstaande grafiek).
In de afgelopen weken hebben we ook gezien dat de techbedrijven het minder goed deden dan de beurs als geheel en dat is anders dan in de afgelopen maanden. Door het grote aantal online verkopen en de grote vraag naar bijvoorbeeld laptops, mobiele telefoons en cloud opslag hebben technologieaandelen een forse stijging laten zien. Nu de lockdown maatregelen worden afgebouwd zien we dat er weer wat gedraaid wordt naar aandelen die in de afgelopen maanden fors zijn afgestraft, zoals bijvoorbeeld financials of aandelen uit de luchtvaart- en oliesector.
Per saldo houden vast aan onze neutrale weging van aandelen, een onderweging van obligaties en een overweging van alternatieve beleggingen en vastgoed.
De zomermaanden zitten er al weer op en hoewel het in augustus prima weer is geweest, is er vanaf half juli best wat beweging op d...
Hierbij willen wij u een update geven over twee beleggingsfondsen die bij veel, maar niet alle, klanten van Comfort Vermogensbehee...
In dienst per 1 November: Iris Wester