nick-chong-N__BnvQ_w18-unsplash

Marktontwikkelingen

vrijdag 4 december 2020

Door: Gerbert Klop

De wereldwijde aandelenbeurzen hebben over de maand november goede tot zeer goede resultaten laten zien. De AEX-index klokte november af met een winst van 13,5 procent.

November is historisch de beste maand van het jaar voor aandelen, maar 2020 vormt de overtreffende trap. De wereldwijde MSCI Wereldindex spurtte ook 13,5 procent hoger. We moeten al teruggaan tot januari 1975 om de beurzen nog beter te zien presteren.

Drie vaccins

De aanjager van die hausse is het positieve vaccinnieuws. De omslag in het sentiment kwam er toen Pfizer en zijn partner BioNTech op 9 november aankondigden dat hun vaccin voor 90 procent effectief is. Een week later meldde het Amerikaanse Moderna dat zijn vaccin 95 procent van de testpersonen beschermt, terwijl niemand echt ziek werd. En ook AstraZeneca, dat samenwerkt met de Universiteit van Oxford, heeft een vaccin ontwikkeld. Het doet de wereld hopen op een normalisering van de samenleving en de economie in de loop van 2021.

astrazeneca
astrazeneca

De afgelopen maand is er sprake geweest van een sectorrotatie, waarbij aandelen van banken, cyclische industriebedrijven en coronaslachtoffers (vliegmaatschappijen, etc.) gretig werden gekocht en de coronawinnaars zoals de technologie de deur uitgingen. Ondanks deze draai staan de waarde-aandelen dit jaar op een verlies van 3,4 procent en de groei-aandelen op een plus van 26,7 procent.

Joe Biden

Daarnaast boden de Amerikaanse presidentsverkiezingen volgens strategen de best mogelijke uitslag voor de markten. De Democraat Joe Biden wil minder polariseren en in zijn relaties met de rest van de wereld de diplomatie weer laten werken in plaats van de “America First”-politiek van Donald Trump. Dat moet de handelsspanningen wegnemen. Biden moet samenwerken met een door de Republikeinen gedomineerde senaat, waardoor hij zijn beursonvriendelijke kanten, zoals een forse belastingverhoging, zal moeten temperen. En een president die niet met elke tweet de markten doet kantelen, neemt een dosis onzekerheid weg.

Rente en inflatieverwachtingen

Niet alleen de aandelenbeleggers zien hier en daar positieve rendementen verschijnen. Ook de meeste obligatiebeleggers hebben geprofiteerd van de dalende rentes, waardoor de koersen van obligaties zijn gestegen. De wereldwijde Bloomberg Barclays Global Aggregate laat per 30 november een plus zien van 4 procent. Vooral de meest veilige obligatiecategorieën, zoals staatsobligaties, hebben geprofiteerd van de daling van de rente. Wie had vorig jaar gedacht dat de Duitse tienjaarsrente nog verder onder nul zou dalen? Er lijkt weinig koerswinst meer in het vat te zitten, al is dat vaker voorspeld.

Diverse economische rapporten komen tot de conclusie dat de inflatie, de inflatieverwachting en daarmee ook de kapitaalrentes (langer dan 10 jaar) wat sneller kunnen gaan oplopen (zie bijgaande grafiek). Daarom hebben we inflatiegerelateerde staatsobligaties opgenomen in plaats van “gewone” staatsobligaties.

DM GDP Delfator
Deel dit bericht via

Bekijk meer actualiteiten

Volg nu de laatste ontwikkelingen op de financiële markten, door u in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

Comfort Vermogensbeheer heeft een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), valt onder toezicht van De Nederlandsche Bank en is aangesloten bij de Beleggerscompensatieregeling (BCR), het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (KiFiD) en Dutch Securities Institute (DSI).

RISICO'S VAN BELEGGEN: Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt (een deel van) uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Voordat u gaat beleggen is het belangrijk dat u zich door ons laat informeren over de kenmerken en risico's van beleggen.