sns bank

Rechtbank: onteigende SNS-beleggers hebben recht op €800 miljoen

vrijdag 5 maart 2021

Door Paul van den Hout

Deze kop stond enkele weken geleden in het Financieele Dagblad. Meer dan 8 jaar na het nationaliseren van SNS Reaal op 1 februari 2013 door toenmalig minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem lijkt er eindelijk duidelijkheid te komen over de compensatie waar de obligatiehouders (anders dan de houders van de aandelen) recht op hebben. Dit is een flinke tegenvaller voor de NederlandseStaat. Jarenlang heeft de minister van Financiën volgehouden dat de gedupeerden nergens recht op hebben. De door de Ondernemingskamer in 2018 aangestelde drie deskundigen zijn echter tot een andere conclusie gekomen. Dijsselbloem stelde destijds dat de bank-verzekeraar niets meer waard was, waardoor de aandeelhouders en obligatiehouders met lege handen achterbleven. De door de Ondernemingskamer aangestelde deskundigen concludeerden echter anders. De obligatiehouders hebben volgens hen recht op zo’n 75% van de waarde van hun effecten. Voor de aandeelhouders blijft er geen geld over. De Staat kan tegen deze uitspraak nog wel in cassatie gaan bij de Hoge Raad. Daar beraadt men zich nog over.

sns bank

Bij het lezen van bovenstaande tekst zult u zich misschien afvragen wat dit voor u te betekenen heeft. Relaties met SNS obligaties in portefeuille, hebben recht op bovenvermelde compensatie. Het was ook goed nieuws voor het Hof Hoorneman Phoenix Fund dat in bijna al onze modelportefeuilles is opgenomen. Dit fonds bevindt zich reeds meer dan 15 jaar bij de rechtsvoorgangers van Comfort Vermogensbeheer in de portefeuilles. Door onze goede contacten met de manager van het fonds, waren wij ervan op de hoogte dat het fonds een behoorlijke positie had in de obligaties van SNS. De dag na de uitspraak van de Ondernemingskamer steeg het fonds met ruim 6%. Binnenkort hebben wij weer een gesprek met de manager van het fonds en in één van onze volgende nieuwsbrieven komen we op het Hof Hoorneman Phoenix Fund terug.

Deel dit bericht via

Bekijk meer actualiteiten

Volg nu de laatste ontwikkelingen op de financiële markten, door u in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

Comfort Vermogensbeheer heeft een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), valt onder toezicht van De Nederlandsche Bank en is aangesloten bij de Beleggerscompensatieregeling (BCR), het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (KiFiD) en Dutch Securities Institute (DSI).

RISICO'S VAN BELEGGEN: Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt (een deel van) uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Voordat u gaat beleggen is het belangrijk dat u zich door ons laat informeren over de kenmerken en risico's van beleggen.