Door Fons Schraauwers
In onze Nieuwsbrief van december 2018 schreven wij “dat als er meer duidelijkheid komt over een aantal onzekerheden, welke het beurssentiment drukken, 2019 een redelijk beursjaar kan worden. De voorspelling van een handelsbank dat er een aandelenrendement van 8% wordt verwacht, vinden wij evenwel gewaagd”.
Hoe anders is het gelopen in 2019! Nadat een forse correctie in het vierde kwartaal 2018 de portefeuilles in rode cijfers bracht, begon het jaar met een vliegende start. Ook in de maanden hierna bleven de beurzen, met een dipje in mei en augustus, doorstijgen. Hoewel veel onzekerheden aanhielden (Brexit, maar vooral de aanhoudende spanningen over het handelsconflict VS-China) werden in alle risicoprofielen goede rendementen behaald. Voor een belangrijk deel zijn aandelen verantwoordelijk voor de goede performance. Onze nationale AEX index steeg ruim 24%, de S&P 500 (VS) 27,5%, de MSCI Europe index 22% en de MSCI Emerging Markets ruim 14%. Ondanks de aanhoudend lage rente op de kapitaalmarkten hebben obligaties een (kleine) bijdrage aan het rendement kunnen leveren, met name obligaties uit opkomende landen. Ook het beursgenoteerde vastgoed en ‘alternatives’, een beleggingscategorie, die een lage correlatie heeft met aandelen en tegenwicht kan bieden in onrustige tijden, hebben goed gepresteerd.
Louter plussen op financiële markten
Bron: BlackRock Investment Institute, gebaseerd op gegevens van BloombergNa dit bijzondere beleggingsjaar rijst de vraag of de waarderingen niet te hoog zijn opgelopen. Immers, de opgelopen koersen houden geen gelijke tred met de winstontwikkeling van bedrijven. Aandelen zijn dus duurder geworden, hetgeen zich vertaalt in hogere koers/winstverhoudingen. Nu is het wel zo dat de sterke koersstijgingen deels een reactie waren op de sterke koersdalingen in het vierde kwartaal van 2018. De winst per aandeel voor de S&P500 steeg in 2018 met 26%, terwijl deze index 7% verloor. Enige nuancering is dus wel op zijn plaats.
Behalve de waardering van aandelen spelen andere factoren een belangrijke rol: blijft de rente laag en zal de belegger op zoek naar rendement de aandelenbeurzen blijven opzoeken? Gaat er een handelsdeal komen tussen Amerika en China? Wat gaan de presidentsverkiezingen in november van dit jaar brengen? Zal de groei van de wereldeconomie aanhouden?
Om met de laatste vraag te beginnen: de verwachting is dat de economie blijft groeien, maar in een lager tempo. Een recessie wordt vooralsnog niet verwacht. Onderstaande grafieken laten zien dat de werkloosheid in de VS de laagste is sinds 1969, maar ook dat vele landen hun groeiverwachtingen neerwaarts hebben bijgesteld.
Dit spoort de centrale banken ertoe aan om hun monetair verruimende beleid, zij het in mindere mate, voort te zetten. Voor wat betreft het handelsconflict lijkt het erop dat de strijdende partijen op 15 januari een (voorlopig) akkoord gaan tekenen. De geschiedenis leert dat in een verkiezingsjaar koersen oplopen, maar naar aanloop hiervan neemt ook de onzekerheid toe en ook de volatiliteit! Ook geopolitieke spanningen zullen het beursbeeld blijven bepalen. De aanslag op de Iraanse generaal Soleimani houdt de gemoederen flink bezig en is er vrees voor escalatie. Bij een aanhoudend lage rente en stijgende bedrijfswinsten, rust in het handelsconflict en geen wapengekletter durven wij de voorspelling aan dat beleggen in 2020 loont, maar zeker niet zoals in het afgelopen jaar.
Het nieuwe pensioenstelsel: wat verandert er? Onze maatschappij verandert voortdurend. Mensen leven steeds langer, en het aantal g...
Even voorstellen: Iris Wester Op 1 november jl. ben ik gestart bij Comfort Vermogensbeheer als medewerkster commerciële binnendien...