brad-neathery-nPy0X4xew60-unsplash

This time is Different

vrijdag 28 februari 2020

Door: Fons Schraauwers

Bovenstaande, gevaarlijke, uitspraak wordt door de tijden heen gebruikt door economen, beursexperts die claimen dat de oude beurs- en waarderingsregels niet langer van toepassing zijn en dat de huidige situatie weinig gelijkenis vertoont met vorige beursomstandigheden.

Op het moment van dit schrijven noteert onze nationale index (AEX) een verlies van 15% t.o.v. de hoogste stand van het jaar. We spreken van een correctie als de dalingen marktbreed groter zijn dan 10%. Bij verliezen van 20% of meer is sprake van een bearmarket. Bij correcties duurt het gemiddeld genomen vier maanden voor beurzen weer op het oude niveau zijn. Correcties vinden gemiddeld om de twee jaar plaats en zgn ‘terugtrekkingen’ (dalingen 5 - 10%) om de negen maanden. De laatste correctie vond plaats in het vierde kwartaal van 2018.

Nadat beurzen 2018 negatief afsloten zijn deze in 2019 fors hersteld. Ook de start van 2020 was, na een dip in de laatste week van januari, goed. Correcties volgen meestal na slecht (en onverwacht) macronieuws, geopolitieke ontwikkelingen, oorlogsdreiging etc. De huidige correctie werd nu echter getriggerd door het nieuws dat het Coronavirus Europa heeft bereikt en hier het aantal besmettingen met de dag toeneemt. Onzekerheid maakt beleggers nerveus. En hier wringt de schoen. Normaal gesproken kan er een inschatting gemaakt worden van het verloop van een correctie. Na dagen/weken van alsmaar dalende beurskoersen versnelt plotseling de daling: de capitulatiefase. De belegger gooit de handdoek in de ring, de markt raakt ‘oversold’, en het herstel gaat intreden.

Nu is het anders. Het is niet te voorspellen hoe het verloop van de verspreiding van het virus zal zijn. Wordt het een pandemie, waarbij steden of hele delen van een land van de buitenwereld worden afgesloten, zoals nu ook in Italië al het geval is? Of gaan we in de komende weken berichten ontvangen dat het aantal besmettingen aan het afnemen is, zoals in China? De Chinese ambassadeur Xu Hong meldde afgelopen woensdag dat het aantal nieuwe gevallen van besmetting langzaam omlaag gaat van 3000 per dag begin februari naar 406 nu. Buiten de provincie Hubei met Wuhan als stad waar de uitbraak begon was zelfs geen enkele nieuwe besmetting.

coronavirus live dashboard

Wat we wel weten is dat de virusuitbraak impact heeft op de wereldeconomie. De aanvoer van artikelen uit China stokt, hetgeen logistieke problemen oplevert, zeker wanneer deze onderdeel zijn van de eindproductie. Hier en daar worden prijzen verhoogd, de eerste omzet- en winstwaarschuwingen zijn al afgegeven. Vliegtuigmaatschappijen en bedrijven actief in de reisbranche worden zwaar getroffen. Bij isolementen zullen de consumptieve bestedingen bovendien sterk teruglopen. Het is dus allerminst uit te sluiten dat de groei van de economie tot stilstand komt of zelfs in een recessie geraakt. De onvoorspelbaarheid van hoe lang de situatie gaat duren vergroot de onzekerheid en de rust zal pas weer terugkeren als we nieuws krijgen dat de zaak onder controle is. Gebeurt dit op korte termijn, dan wordt de weg omhoog weer gevonden.

In onze modelportefeuilles hebben wij aandelen onderwogen. Dat heeft in een sterk stijgende beurs wat minder rendement opgeleverd, maar nu pakt dit positief uit. Ook hebben wij door de keuze voor alternatieve beleggingen en belegging in vastgoedfondsen, welke een lagere correlatie hebben met de aandelenmarkten risicodemping in de portefeuilles aangebracht. Hierdoor dalen de portefeuilles aanzienlijk minder in waarde dan de aandelenindices. Ook obligaties dienen nu als veilige vluchthaven evenals goud dat via de positie in VanEck Vector Goldminers in de modelportefeuilles is vertegenwoordigd. Ondanks de stijging van de goudprijs deelt ook dit fonds in de malaise. Wij verwachten dat dit snel herstelt als de ratio onder de beleggers terugkeert.

msci ac world index versus gold

Angst is een slechte raadgever en achteraf zal blijken dat er goede aankoopmomenten zijn ontstaan. Vooralsnog blijven wij aan de zijlijn staan en houden de ontwikkelingen scherp in de gaten. In deze turbulente tijden citeren wij nog eens superbelegger Warren Buffet:

“Be fearful when others are greedy, be greedy when others are fearful”.

Deel dit bericht via

Bekijk meer actualiteiten

Volg nu de laatste ontwikkelingen op de financiële markten, door u in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

Comfort Vermogensbeheer heeft een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), valt onder toezicht van De Nederlandsche Bank en is aangesloten bij de Beleggerscompensatieregeling (BCR), het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (KiFiD) en Dutch Securities Institute (DSI).

RISICO'S VAN BELEGGEN: Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt (een deel van) uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Voordat u gaat beleggen is het belangrijk dat u zich door ons laat informeren over de kenmerken en risico's van beleggen.