jared-rice-NTyBbu66_SI-unsplash

Behoud rust in onrustige tijden

vrijdag 9 mei 2025

April was in meerdere opzichten een historische maand voor de financiële markten. De forse importtarieven die president Trump bekend maakte op 2 april, de zogenoemde ‘Liberation Day’, zorgden voor onrust op de financiële markten en ontketende een handelsoorlog. Daarnaast waren er geopolitieke spanningen, de vrees voor recessie die alsmaar groter werd en de inflatie die structureel hoger lijkt te zijn dan gewenst.

Daartegenover staan positieve gebeurtenissen zoals toenadering tussen landen en het mogelijk sluiten van nieuwe handelsdeals en sterke omzet- en winstcijfers van diverse bedrijven over het eerste kwartaal van 2025. De Amerikaanse S&P 500 noteert een klein verlies van 0,75% over de gehele maand, iets dat op 2 april vrijwel als onmogelijk gezien kon worden.

De beste beursdagen

Het was vooral de onzekerheid over de impact van de importtarieven die een negatieve impact hadden op de financiële markten, resulterend in forse koersverliezen. Dat Trump vervolgens op 9 april een pauze inlaste van 90 dagen voor de importtarieven, werd met enthousiasme ontvangen door beleggers. De S&P 500 steeg op één dag met 9,52%, wat uiteindelijk de derde grootste stijging van de index werd sinds de tweede wereldoorlog.

Bron: FactSet
Bron: FactSet

Kijken we naar de andere data van bovenstaande afbeelding, dan kunnen we concluderen dat deze grote koersstijgingen in periodes zijn van heftige (financiële) gebeurtenissen. Het jaar 2008 stond namelijk in het teken van de wereldwijde financiële crisis, in 2020 ontstond de coronacrisis en 1987 was het jaar van de crash van aandelenmarkten op de zogeheten ‘Black Monday’. Deze informatie toont aan dat de grootste beurswinsten vaak worden behaald in de meest onrustige tijden.

Toch verkopen?

Het is desondanks logisch dat beleggers nerveus worden als hun portefeuille in waarde daalt. Echter, de geschiedenis leert dat dit vaak geen goede momenten zijn om grote wijzigingen door te voeren. Wie in paniek verkoopt, loopt het risico om de beste beursdagen te missen. In onderstaande grafiek blijkt dat het missen van de 10 beste dagen tussen 1999 en 2018 kan leiden tot een 50% lagere waarde ten opzichte van de waarde indien er volledig belegd zou zijn geweest. Als de 20 beste dagen gemist zouden worden, dan zou de uiteindelijke waarde van de investering zelfs lager zijn dan de initiële investering.

Bron: Auréus, Bloomberg. Groei van $ 10.000 geïnvesteerd in de S&P 500 tussen 4 januari 1999 en 31 december 2018.
Bron: Auréus, Bloomberg. Groei van $ 10.000 geïnvesteerd in de S&P 500 tussen 4 januari 1999 en 31 december 2018.

Koersdalingen in perspectief

Over het algemeen wordt de meeste aandacht besteed aan (financieel) nieuws dat recent of op de korte termijn heeft plaatsgevonden. In de behavioral finance, een onderdeel van gedragspsychologie om gedrag van beleggers te analyseren, wordt dit de recency bias genoemd. Hierbij worden recente gebeurtenissen belangrijker gemaakt dan oudere gebeurtenissen, wat kan leiden tot overhaaste beslissingen.

Recency bias

Wij geven altijd aan dat wij ons niet laten leiden door emoties en onze keuzes baseren op ratio. Daarbij is het ook van belang om tijdens beweeglijke/neergaande markten soms afstand te nemen en de lange termijn in achterhoofd te houden. Historisch gezien komen forse koersdalingen vaker voor, wegens uiteenlopende redenen. Actuele risico’s zijn de aanhoudende/verergerde handelsoorlog, structureel hogere inflatie en de kans op een recessie.

Maar uiteindelijk zijn het op de lange termijn toch de omzet- en winstontwikkelingen die grotendeels zorgen voor het positieve koersrendement. Zo is onderstaande afbeelding een weergave van de koersontwikkeling van de S&P 500 vanaf 1950 tot heden, met daarbij ook koersdalingen van groter dan 15%. Ondanks deze koersdalingen is het jaarlijkse gemiddelde rendement van de S&P 500 10%.

Bron: PersonalFinanceClub.
Bron: PersonalFinanceClub.

Zoals een beroemde beurswijsheid luidt: “When in doubt, zoom out”. Waar de forse importtarieven van begin april continu in het nieuws waren, lijkt nu de aandacht weer te verschuiven naar de bedrijfscijfers over het eerste kwartaal van 2025. Diverse bedrijven hebben de winstverwachtingen overtroffen en het sentiment lijkt ook te draaien in positieve zin. Ook nu blijkt weer dat rust bewaren in onrustige tijden vaak de beste keuze is.

Bekijk meer actualiteiten

Volg nu de laatste ontwikkelingen op de financiële markten, door u in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

Comfort Vermogensbeheer heeft een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), valt onder toezicht van De Nederlandsche Bank en is aangesloten bij de Beleggerscompensatieregeling (BCR), het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (KiFiD) en Dutch Securities Institute (DSI).

RISICO'S VAN BELEGGEN: Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt (een deel van) uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Voordat u gaat beleggen is het belangrijk dat u zich door ons laat informeren over de kenmerken en risico's van beleggen.