max-kukurudziak-qbc3Zmxw0G8-unsplash

Nieuwsflits: Ontwikkelingen Oekraïne

donderdag 24 februari 2022

Door: Gerbert Klop

Beursontwikkelingen

In onze nieuwsbrief van vrijdag 11 februari schreven wij over de ontwikkelingen aan de grens tussen Rusland en Oekraïne. Nog geen twee weken later is afgelopen nacht Rusland eerder dan gedacht Oekraïne binnengetrokken. Veel analyses over de ontstane situatie blijken er toch (flink) naast te zitten. Nieuwe westerse sancties tegen Rusland zullen snel volgen, waaronder waarschijnlijk het blokkeren van het internationale betalingsverkeer vanuit Rusland. Dat houdt in dat handel met Rusland voor zowel de import als de export zeer lastig zal worden.

image1

De reactie op de beurzen vanochtend is vrij heftig met dalingen van 3 tot 4%. De handel op de beurs in Moskou is stilgelegd na dagen van forse koersdalingen. De prijs van een vat olie schiet bijna 5% omhoog tot ruim $ 101 per vat. ‘Veilige havens’, zoals goud en staatsobligaties, worden gekocht en stijgen in prijs. De Amerikaanse tienjaarsrente daalde daardoor 11 basispunten naar 1,88%. Een typische ‘risk-off’-beweging. Opvallend genoeg duikt ook de Bitcoin met bijna 9% omlaag en maakt de cryptomunt de hem toegedichte waarde als ‘veilige haven’ of ‘diversificator’ (instrument om de spreiding te vergroten in beleggingsportefeuilles) tot nu toe niet waar.

Historische beursontwikkelingen

Voor de korte termijn heeft het weinig zin om voorspellingen te doen over de gevolgen voor de financiële markten. Op de langere termijn zullen er ongetwijfeld weer kansen ontstaan als het stof weer enigszins is neergedaald. Historisch gezien is het negatieve effect van zelfs de grootste militaire conflicten op de beurs meestal een kort leven beschoren. Meestal staan beurzen onder druk in aanloop naar het conflict en vormt de start van het conflict vaak het bezit van de zaak. Tevens worden de slechtste dagen op de beurs vaak gevolgd door de beste dagen en zijn ze meestal geclusterd. Historisch gezien zijn dit meestal niet de beste momenten om uit te stappen.

Als we uitzoomen, en naar de beursontwikkelingen kijken in de afgelopen 42 jaar, dan zien we dat er zich ieder jaar wel een (flinke) daling voordoet, maar dat in 32 van de 42 jaren het rendement aan het eind van het jaar wel positief is geweest. Aan het begin van de Coronapandemie in 2020 daalden de beurzen wereldwijd erg hard en kwam het niveau van de MSCI Europe op het dieptepunt 34% lager uit (de rode bol in de grafiek), maar aan het eind van het jaar bleek de daling beperkt tot maar 4% (de grijze balk).

image2

Geen moment voor grote stappen

De afgelopen weken zijn de beurzen wereldwijd al gedaald door de dreiging van het dichtraaien van de geldkraan door de Amerikaanse centrale bank, de FED. Een hogere rente drukt de waarderingen van hooggewaardeerde aandelen. De bekendste index van de wereld voor technologie ondernemingen, de Nasdaq, is al met bijna 20% gedaald vanaf zijn laatste top. De FED zal zich waarschijnlijk niet veel aantrekken van wat er in Oekraïne gebeurt, zolang de Amerikaanse economie niet sterk afkoelt. Zij maakt zich vooral zorgen over de aanhoudend hoge inflatie. Met een olieprijs die verder oploopt zal de inflatiedruk niet snel afnemen.

De gerapporteerde bedrijfsresultaten over het vierde kwartaal van 2021 waren goed tot erg goed en overtroffen regelmatig de verwachtingen. In combinatie met de gedaalde koersen zijn de waarderingen van diverse ondernemingen daardoor in diverse gevallen als aantrekkelijk en koopwaardig te betitelen.

Het is tegen deze achtergrond geen moment om grote stappen te zetten. In paniek handelen is in ieder geval geen goede strategie. Wij zullen nu dan ook nog geen wijzigingen aanbrengen in de portefeuilles. Bij een gelijke visie en een verdere daling van de aandelenkoersen kan er wel een moment komen dat we de portefeuilles gaan aanpassen en herbalanceren. We zullen dan waarschijnlijk de weging van de categorie aandelen weer op het gewenste peil brengen en bijkopen.

Bekijk meer actualiteiten

Volg nu de laatste ontwikkelingen op de financiële markten, door u in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

Comfort Vermogensbeheer heeft een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), valt onder toezicht van De Nederlandsche Bank en is aangesloten bij de Beleggerscompensatieregeling (BCR), het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (KiFiD) en Dutch Securities Institute (DSI).

RISICO'S VAN BELEGGEN: Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt (een deel van) uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Voordat u gaat beleggen is het belangrijk dat u zich door ons laat informeren over de kenmerken en risico's van beleggen.