konstantin-evdokimov-UUYkTnQkn9c-unsplash

Reactie artikel negatieve spaarrente

donderdag 3 juni 2021

Door: Leendert-Jan Visser
Een oplettende lezer van onze nieuwsbrief maakte een terechte nuancering met betrekking tot de globale berekening die we u in de vorige nieuwsbrief toonden als onderbouwing van het koopkrachtverlies van spaarvermogen. Door middel van de berekening gaven we aan dat sparen in het genoemde voorbeeld momenteel leidt tot een gemiddeld koopkrachtverlies van ongeveer 3,3%, per jaar veroorzaakt door negatieve rente, inflatie en belastingbetaling.

Echter, tot een spaarvermogen van € 100.000 rekenen banken (nog) geen negatieve rente. En omdat het is toegestaan om bij meerdere banken een spaarrekening te openen kunt u dus bij verschillende banken een vermogen tot € 100.000 stallen zonder last te hebben van negatieve rente. Hiermee ontloopt u (voorlopig) de ‘boete’ van 0,5%.

Wel vernemen we in de praktijk dat banken hun klanten niet toestaan om alleen een spaarrekening te openen. Deze moet gecombineerd worden met een lopende rekening waarvoor vervolgens kosten betalingsverkeer worden berekend. En deze kosten zullen per saldo niet veel afwijken van de negatieve rente van 0,5%.

Ondanks de terechte nuancering van deze lezer is er wat ons betreft aan de casus, het overwegen om een deel van uw spaarvermogen te gaan beleggen, niets veranderd. Want met sparen alleen zal het voor velen zeer lastig worden om hun financiële doelen te realiseren.

Deel dit bericht via

Bekijk meer actualiteiten

Volg nu de laatste ontwikkelingen op de financiële markten, door u in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

Comfort Vermogensbeheer heeft een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), valt onder toezicht van De Nederlandsche Bank en is aangesloten bij de Beleggerscompensatieregeling (BCR), het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (KiFiD) en Dutch Securities Institute (DSI).

RISICO'S VAN BELEGGEN: Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt (een deel van) uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Voordat u gaat beleggen is het belangrijk dat u zich door ons laat informeren over de kenmerken en risico's van beleggen.