terugblik (KOPTEKST)

Terugblik H1

vrijdag 11 juli 2025

Een wisselvallig eerste half jaar van 2025

Na een half jaar vol (financiële) gebeurtenissen is het tijd om terug te blikken. Wie had gedacht dat president Trump zo’n grote impact zou hebben op de financiële markten? Artificial intelligence blijft een drijvende kracht achter het koersrendement van (tech)aandelen, terwijl geopolitieke spanningen nog als een donkere wolk boven de wereld hangen. De inflatie wereldwijd lijkt te stabiliseren, al zijn er wel regionale verschillen, waardoor centrale banken een ander rentepad bewandelen. En het is de vraag wat voor invloed deze gebeurtenissen hebben voor uw beleggingsportefeuille.

Verschuiving naar Europa

Richting het einde van het jaar komen zakenbanken traditioneel met hun visie en vooruitzichten voor het komende jaar. In de afgelopen jaren werden Europese aandelen veelvuldig als kansrijk benoemd. Dit jaar leek het er weldegelijk op dat Europese aandelen het beter zouden doen dan Amerikaanse aandelen. Deze werden over het algemeen betiteld als duur, kijkend naar de koers/winstverhouding. Onderstaande afbeelding laat duidelijk zien dat Europese aandelen goed uit de startblokken schoten tot medio maart.

Bron: LSEG Datastream. Rendement in percentages van diverse aandelenindices, vanaf begin 2025 tot heden (Nikkei 225 = Japan, S&P 500 = Amerika, Nasdaq = (tech)Amerika, CSI 300 = China, Stoxx Europe 600 = Europa, Bel 20 = België).
Bron: LSEG Datastream. Rendement in percentages van diverse aandelenindices, vanaf begin 2025 tot heden (Nikkei 225 = Japan, S&P 500 = Amerika, Nasdaq = (tech)Amerika, CSI 300 = China, Stoxx Europe 600 = Europa, Bel 20 = België).

Er waren diverse redenen voor deze verschuiving te benoemen. De herverkiezing van president Trump eind 2024 werd aanvankelijk positief ontvangen, aangezien hij onder andere belastingverlaging voor bedrijven voorstelde, wat uiteindelijk positief is voor de winstgevendheid van de bedrijven. Echter sprak hij al snel over het invoeren van importtarieven, die een grote impact zouden kunnen hebben op de wereldhandel.

Zoals eerder benoemd was de waardering van Europese aandelen aantrekkelijker ten opzichte van Amerikaanse aandelen. Aanvullend positief nieuws kwam daarbij vanuit Duitsland, waar zij na jaren van een kwakkelende economie het tijd vonden om deze uit het slop te halen. Het land met de 4e grootste economie ter wereld besloot namelijk een infrastructuurfonds ter waarde van € 500 miljard te gaan optuigen en met het aanpassen/loslaten van de zogeheten ‘schuldenbremse’, komt er meer ruimte voor investeringen. Menig econoom spreekt over een historische en substantiële hervorming.

Daarnaast kwam de Europese Unie met het plan om € 800 miljard te gaan investeren in voornamelijk defensie, om de veiligheid en veerkracht van Europa te vergroten. Tijdens de NAVO top is het voorstel dat ieder lidstaat 5% van het BBP dient te investeren in defensie-gerelateerde zaken aangenomen. De verwachting is dat dit een positieve impact gaat hebben op de economische groei van de Eurozone als geheel.

De historische 2 april 2025

Het is een dag die menig belegger niet zomaar zal vergeten. President Trump hintte al langer op het invoeren van importtarieven, aangezien hij vond dat er met diverse landen/economische blokken oneerlijke handel gedreven werd. Het was vooral de hoogte van de tarieven en de willekeur die op 2 april zorgden voor een schok op de financiële markten. Vrijwel alle aandelenindices koersten fors in het verlies. Daarentegen bleven obligaties over het algemeen goed liggen, wat de kracht laat zien van diversificatie over verschillende beleggingscategorieën. Hierbij gaat het over het algemeen wel over kortlopende obligaties. Ook andere categorieën, zoals diverse alternatieve beleggingen en goud presteerden sterk, aangezien beleggers opzoek waren naar de zogeheten ‘veilige’ havens.

Trump tarieven

Waar de financiële markten dit jaar nog moesten wennen aan de handelingen van Trump, lijkt er een nieuw stramien gevonden te zijn. Zo werd recent de TACO-trade geïntroduceerd in de financiële markten; Trump Always Chickens Out. Enkele dagen later laste Trump namelijk een pauze in van 90 dagen, zodat landen/economische blokken de ruimte kregen om te onderhandelen over handelsovereenkomsten. Vrijwel alle koersen van aandelenindices schoten met meerdere procenten omhoog in één dag. De technologiegedreven Nasdaq-100 steeg zelfs met 12,50%.

De rust in de financiële markten kwam enigszins terug. De focus werd weer verlegd op de bedrijfscijfers van het eerste kwartaal van 2025 en deze waren sterk. Vooral de winstgroei van Amerikaanse- en Chinese aandelen was robuust, met percentages boven de 10%. De winstgroei van aandelen uit Europa en opkomende markten was lager, maar nog steeds positief met enkele procenten. Dit resulteerde in een sterk herstel van vrijwel alle aandelenindices.

Bron: Dow Jones Market Data. Herstel van de S&P 500 in verschillende periodes, waarbij 2025 er bovenuit springt.
Bron: Dow Jones Market Data. Herstel van de S&P 500 in verschillende periodes, waarbij 2025 er bovenuit springt.

Financiële stabiliteit VS

Het beleid van Trump heeft als resultaat dat men begint te twijfelen aan de financiële stabiliteit van de VS. De dollar is qua waarde, ten opzichte van de Euro, dit jaar al met ruim 13% gedaald. Begin dit jaar stond het valutapaar EUR/USD op 1,04, terwijl deze eind juni 1,18 bedroeg.

Per eind juni eisen (obligatie)beleggers een vergoeding van 4,26% op een 10-jarige staatsobligatie van de VS, dat is in de afgelopen jaren niet zo hoog geweest. Kredietbeoordelaar Moody’s heeft als laatste van de drie grote kredietbeoordelaars (S&P Global & Fitch) dit jaar de kredietwaardigheid met één score naar beneden aangepast.

Het op 23 mei aangenomen wetsvoorstel, genaamd ‘One Big Beautiful Bill Act’, draagt ook niet bij aan het verbeteren van de financiële stabiliteit van de VS. Critici vrezen namelijk dat de staatschuld alleen maar verder zal toenemen door diverse beleidsmaatregelen in deze wet. Voormalig vriend en adviseur Elon Musk noemde deze wet zelfs een ‘walgelijk gedrocht’, vooruitkijkend op de financiële gevolgen van de beleidsmaatregelen. Dit was voor hem voldoende reden om een eigen politieke partij op te gaan richten.

Inflatie en centrale banken

Vele eerdergenoemde ontwikkelingen staan ook in relatie tot de inflatie. De protectionistische maatregelen van de VS, verminderende wereldhandel en forse investeringsplannen zorgen op termijn voor een hoge inflatie. Zoals onderstaand te zien is de inflatie in verschillende landen al fors afgekomen, waar deze bijvoorbeeld voor de Eurozone in mei op 1,9% uitkwam en voor de VS op 2,4%. Dit heeft tot gevolg dat de ECB reeds acht renteverlagingen heeft doorgevoerd sinds juni 2024, terwijl de FED in 2025 nog geen verlagingen heeft doorgevoerd. Jerome Powell, voorzitter van de FED, neemt een afwachtende houding aan, gezien de onzekerheid van de gevolgen van de importheffingen. Dit heeft hem de bijnaam ‘Mr. Too Late’ opgeleverd, u mag raden naar de bedenker hiervan.

Bron: JPMorgan, Guide to the markets Q2 2025. Ontwikkeling van de inflatie in de wereld.
Bron: JPMorgan, Guide to the markets Q2 2025. Ontwikkeling van de inflatie in de wereld.

In de portefeuilles (afhankelijk van de specifieke invulling)

Binnen de aandelenbeleggingen zijn het de beleggingen in aandelen uit opkomende markten (geldt ook voor de index portefeuilles) en China degene die het beste presteren tot op heden. De specifieke belegging gericht op biotechnologieaandelen blijft dit jaar achter qua rendement.

Bij de obligaties presteren de bedrijfsobligaties met hoge kredietwaardigheid (Investment Grade) sterk dit jaar (ook de beste categorie in de index portefeuilles). Specifiek springt het fonds gericht op obligaties van financiële instituten eruit in positieve zin van het woord. Een aantal obligatiebeleggingen noteren in dollars en dat zijn nu juist degene die negatief koersen tot op heden.

Onze alternatieve belegging gericht op arbitrage- en volatiliteitsstrategieën presteert sterk dit jaar van de forse beweeglijkheid. Verdere toelichting op deze belegging vindt u in het andere artikel.

Mocht u behoefte hebben aan een verdere toelichting of juist onze visie over het tweede deel van 2025 willen bespreken, dan staat uw vermogensbeheerder voor u klaar.

Bekijk meer actualiteiten

Volg nu de laatste ontwikkelingen op de financiële markten, door u in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

Comfort Vermogensbeheer heeft een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), valt onder toezicht van De Nederlandsche Bank en is aangesloten bij de Beleggerscompensatieregeling (BCR), het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (KiFiD) en Dutch Securities Institute (DSI).

RISICO'S VAN BELEGGEN: Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt (een deel van) uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Voordat u gaat beleggen is het belangrijk dat u zich door ons laat informeren over de kenmerken en risico's van beleggen.