Untitled-6

TINA (There Is No Alternative)

zondag 4 augustus 2019

Door: Fons Schraauwers

De eerste helft van het beleggingsjaar 2019 zit erop. Zonder uitzondering hebben onze modelportefeuilles in alle risicoprofielen mooie rendementen laten zien. En dat is maar goed ook, want door de forse correctie in het vierde kwartaal 2018 als gevolg van de geopolitieke spanningen in de wereld was 2018 over het algemeen een verliesjaar. Nu stellen we vast dat de verliezen ruimschoots zijn ingelopen en dat na een half jaar! De trigger voor het oplopen van de koersen was de aankondiging van de centrale banken dat, in tegenstelling tot eerdere berichten, de rente in 2019 niet zou worden verhoogd. En dat is koren op de molen voor aandelenbeleggers. Het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China verdween tijdelijk naar de achtergrond, maar laaide in mei weer op, waardoor mei de enige negatieve maand in termen van beleggingsrendement was van dit eerste halfjaar. Beurzen hebben de wind in de rug nu Mario Draghi heeft aangekondigd dat hij klaar staat om de inflatie te stimuleren. De kans op een nog lagere rente en de terugkeer van het obligatie opkoopprogramma is toegenomen. We zien dan ook de kapitaalmarktrente inmiddels weer verder dalen. Op de G20-top in Japan hebben Trump en zijn ambtgenoot Xi constructief overleg gehad en de hoop op een handelsakkoord tussen beide landen doen toenemen Op dit moment lijkt een mogelijke Brexit de gemoederen van beleggers nauwelijks nog bezig te houden. Ook de spanningen tussen de VS en Iran hebben geen drukkend effect op de koersen.

De lage rente en het vooruitzicht dat de rente de komende tijd verder gaat dalen is dé aanjager voor de goede stemming op de wereldbeurzen. Het is een kwestie van tijd dat banken de spaarrente op nul zetten of zelfs negatief! Beleggen is dan een goed alternatief, al blijft voorzichtigheid geboden. Wij zijn momenteel (licht) onderwogen in aandelen, maar zien door de dalende rente nog steeds opwaarts potentieel. Spaarders die de stap naar beleggen nemen moeten bereid zijn de belegging voor enige tijd (lees: enkele jaren) aan te gaan. Een correctie komt als een dief in de nacht en meerdere correcties in één jaar is een normale zaak. Na een periode van sterke stijging mag een correctie worden verwacht en hoe sterker de stijging hoe groter de correctie. Dat is dan weer een mooi instapmoment als tenminste de macro economische beleggingsomgeving niet is veranderd in die zin dat er geen signalen zijn dat de wereldeconomie onverwacht in een recessie dreigt te raken. Ondanks lagere economische groeicijfers is hier echter geen sprake van. We houden de vinger aan de pols.

Deel dit bericht via

Bekijk meer actualiteiten

Volg nu de laatste ontwikkelingen op de financiële markten, door u in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

Comfort Vermogensbeheer heeft een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), valt onder toezicht van De Nederlandsche Bank en is aangesloten bij de Beleggerscompensatieregeling (BCR), het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (KiFiD) en Dutch Securities Institute (DSI).

RISICO'S VAN BELEGGEN: Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt (een deel van) uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Voordat u gaat beleggen is het belangrijk dat u zich door ons laat informeren over de kenmerken en risico's van beleggen.