element5-digital-ls8Kc0P9hAA-unsplash

De presidentsverkiezingen in de VS in 2020

vrijdag 28 februari 2020

Door: Patrick Zuijderwijk
Hoewel vooral het Corona virus op dit moment het nieuws domineert zullen binnenkort ook de presidentsverkiezingen in de VS een belangrijke plek in gaan nemen in het nieuws. Zijn de daadwerkelijke verkiezingen pas op 3 november 2020, zo is ‘Super Tuesday’ al op 3 maart aanstaande. Op die dag wordt ruim 1/3 van het aantal benodigde stemmen voor de Democratische presidentskandidaat uitgebracht (overigens ook voor de Republikeinse partij, maar hun kandidaat staat zo goed als vast). Super Tuesday vindt o.a. plaats in twee van de drie grootste staten van de Verenigde Staten: Californië en Texas. Deze staten zijn uit geografisch en sociaal oogpunt het meest divers, waardoor het een eerste en belangrijke test voor een presidentskandidaat is om de nationale verkiesbaarheid te bepalen.

Staten met voorverkiezing op Super Tuesday

staten met voorverkiezen op super tuesday

Bron: https://commons.wikimedia.org/

Uit een recent onderzoek van Merrill Lynch (januari 2020) onder institutionele beleggers bleek dat de Amerikaanse presidentsverkiezingen als grootste staartrisico (oftewel: tail risk) voor 2020 worden gezien. Een staartrisico betekent dat er een kleine kans is op een grote negatieve uitkomst. In heel 2019 waren beleggers vooral bezorgd over de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Maar met het tekenen van een voorlopig handelsakkoord is die angst overgewaaid. Beleggers zien de presidentsverkiezingen dan ook weliswaar als risico, maar hebben hierover nog geen duidelijke positie ingenomen. Zoals vaker in deze vroege fase van de voorverkiezingen kan het immers nog alle kanten opgaan.What do you consider the biggest ‘tail risk’ over the coming year?

global fund manager

Bron: BofA Global Fund Manager Survey

Extra rendement kun je in financiële markten behalen als beleggers bepaalde scenario’s niet goed inprijzen. Met het voorspellen van de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen valt echter voor beleggers geen geld te verdienen. Dat zou dan meer weg hebben van gokken. De verkiezing van Trump in 2016 is daar bij uitstek een voorbeeld van. De kansen voor Trump waren miniem. Desalniettemin is hij de 45e president van Verenigde Staten geworden. Mocht een extreem Democratische presidentskandidaat, zoals Sanders of Warren, tegenstander van Trump worden dan zullen beleggers dit wel gaan inprijzen. De verwachting is dat dit een sterk negatieve impact op de brede aandelenmarkt zal hebben. Met name defensie-aandelen, Big Tech, oliemaatschappijen, ziektekostenverzekeringsmaatschappijen, farmaceutische bedrijven en banken zullen hierdoor negatief beïnvloed worden. Voor bedrijven die profiteren van investeringen in duurzaamheid en infrastructuur zijn extreme tegenstanders van president Trump wel goed nieuws. De geschiedenis leert dat de zittende president een grote voorsprong heeft ten opzichte van zijn uitdager. Zeker als de economie er goed voorstaat, zoals nu. Het is de verwachting dat de groei in 2020 wel wat zal afzwakken, maar niet zodanig dat het een factor in de verkiezingsstrijd gaat worden.Het beste langetermijnscenario voor de financiële markten zou een gematigde Democratische kandidaat zijn, zoals Biden, Bloomberg of Buttigieg. Voor de korte termijn zullen de markten een voortgang van het Trumpbeleid het meest op prijs stellen.

Bron: Actiam perspective feb 2020

Deel dit bericht via

Bekijk meer actualiteiten

Volg nu de laatste ontwikkelingen op de financiële markten, door u in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

Comfort Vermogensbeheer heeft een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), valt onder toezicht van De Nederlandsche Bank en is aangesloten bij de Beleggerscompensatieregeling (BCR), het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (KiFiD) en Dutch Securities Institute (DSI).

RISICO'S VAN BELEGGEN: Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt (een deel van) uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Voordat u gaat beleggen is het belangrijk dat u zich door ons laat informeren over de kenmerken en risico's van beleggen.