pexels-evie-shaffer-3496995

Een jaar om nooit te vergeten

donderdag 4 februari 2021

Door: Leendert-Jan Visser

Het jaar 2020 gaat ongetwijfeld onze geschiedenisboeken in als een zeer bijzonder en opmerkelijk jaar. Niet alleen met betrekking tot de ontwikkeling van de economie en de financiële markten als gevolg van Covid-19, maar zeker ook met het oog op de wereldwijde ‘sluitingen’ van de economieën, de verkiezingsstrijd in de US, de polarisatie in de samenleving en allerlei versnellingen in disruptieve ontwikkelingen.

Goldman Sachs zette een aantal opmerkelijke zaken op een rijtje.

goldman sachs

Omdat beelden, grafieken en tabellen vaak meer zeggen dan 1000 woorden volgt onderstaand een aantal opmerkelijke feiten op een rij gezet.

s&p 500

Van alle beurscorrecties was die van vorig jaar de snelste in zijn soort. In ongeveer 22 beursdagen ging ruim 30% van de beurswaarde verloren. Voorgaande soortgelijke correcties duurden soms een jaar.

the oil price plummeted

Voor het eerst in de geschiedenis was de WTI Olieprijs negatief. Bij het kopen van WTI olie op korte termijn ‘kreeg je dus geld toe’.

last years surge

Door de geldcreatie van centrale banken, bedoeld om de economieën te ondersteunen en rentes laag te houden, werd de snelste stijging van de geldhoeveelheid gemeten in 150 jaar tijd. Zal inflatie ook dit keer volgen?

more than half of new cars sold in norway

Noorwegen, een land rijk aan olie en financieel afhankelijk van olie inkomsten, was het eerste land waar meer elektrische auto’s verkocht werden dan auto’s met verbrandingsmotoren.

exhibit 5

In 15 jaar tijd zijn de balansen van centrale banken verviervoudigd in omvang als gevolg van de geldcreatie en het opkopen van schuldpapieren.

GSCITR Commodity index ratio

In de afgelopen 50 jaar waren grondstoffen in relatie tot de S&P 500 aandelenindex niet zo goedkoop gewaardeerd als nu het geval is.

Deel dit bericht via

Bekijk meer actualiteiten

Volg nu de laatste ontwikkelingen op de financiële markten, door u in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

Comfort Vermogensbeheer heeft een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), valt onder toezicht van De Nederlandsche Bank en is aangesloten bij de Beleggerscompensatieregeling (BCR), het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (KiFiD) en Dutch Securities Institute (DSI).

RISICO'S VAN BELEGGEN: Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt (een deel van) uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Voordat u gaat beleggen is het belangrijk dat u zich door ons laat informeren over de kenmerken en risico's van beleggen.