pexels-rostislav-uzunov-5108764

Hof Hoorneman Phoenix Fund

donderdag 3 juni 2021

Door: Paul van den Hout
Reeds jaren belegt Comfort Vermogensbeheer in het Hof Hoorneman Phoenix Fund. Het contact dat we hebben met de manager van het fonds, Najib Nakad, is uitstekend en minimaal eens per jaar worden we door hem uitgebreid bijgepraat over het beleid en zijn visie op de markten. Ook in mei hebben we weer, ditmaal met een video-call, uitvoerig over dit bijzondere fonds van gedachten gewisseld. Het bijzondere aan het fonds is dat het een beleggingsstijl hanteert, die niet veelvuldig voorkomt.

Het fonds belegt in distressed debt instrumenten. Dit zijn financiële instrumenten zoals aandelen, obligaties en claims uitgegeven door noodlijdende/in problemen verkerende bedrijven. Najib Nakad en zijn team verdiepen zich in deze bedrijven en selecteren die instrumenten welke naar verwachting een rendement zullen opleveren die beter (zullen) zijn dan het rendement op reguliere financiële instrumenten. Dit is een zeer arbeidsintensief proces, hetgeen de bovengemiddeld hogere kosten in het fonds verklaart.

Het fonds laat de laatste 10 jaar een gemiddeld rendement zien van ruim 9% (na kosten). De performance van het fonds in 2020 was echter teleurstellend. Dit werd vooral veroorzaakt door beleggingen van het fonds in de oliesector en daaraan gerelateerde sectoren. Toch hebben wij het vertrouwen in het fonds behouden, omdat we door onze goede contacten met de fundmanager ervan op de hoogte waren dat een behoorlijk deel van het fonds (momenteel rond de 8%) bestaat uit verschillende achtergestelde obligaties uitgegeven door SNS. Toen minister Dijsselbloem op 1 februari 2013 besloot deze bank en verzekeraar te nationaliseren werd de waarde van deze obligaties op 0% gezet. Dit werd direct door vele partijen bestreden en na een jarenlang onderzoek heeft de door de rechtbank aangewezen onafhankelijke Ondernemingskamer op 11 februari van dit jaar vastgesteld dat de waarde van deze obligaties veel hoger moet zijn. De Staat kon tot en met 11 mei tegen deze uitspraak in cassatie gaan. Tot onze teleurstelling, maar niet geheel onverwacht, maakte de staat laat in de middag van de 11de mei bekend toch in cassatie te gaan. Naar verwachting van verschillende deskundigen zal dit alleen maar vertraging in de uitbetaling van deze obligaties opleveren.

Dit jaar laat het Hof Hoorneman Phoenix Fund een rendement zien van ruim 8%. De behandeling van het hoger beroep gaat naar verwachting één tot anderhalf jaar duren. Een afwijzing van het beroep zal leiden tot een verdere stijging van de koersen van de achtergestelde obligaties. Deze stijging is nog niet volledig ingeprijsd in de huidige koers van het fonds, reden waarom het fonds wordt aangehouden in de portefeuilles.

Het fonds vindt u in uw portefeuille in de categorie “Alternatieve beleggingen/Hedge Funds” en wij hebben het bij alle risicoprofielen, uitgezonderd offensief, opgenomen.

phoenix

Volgens de Griekse mythologie is de Phoenix een vogel in de gedaante van een reiger die uit zijn eigen as herrijst.

Deel dit bericht via

Bekijk meer actualiteiten

Volg nu de laatste ontwikkelingen op de financiële markten, door u in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

Comfort Vermogensbeheer heeft een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), valt onder toezicht van De Nederlandsche Bank en is aangesloten bij de Beleggerscompensatieregeling (BCR), het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (KiFiD) en Dutch Securities Institute (DSI).

RISICO'S VAN BELEGGEN: Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt (een deel van) uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Voordat u gaat beleggen is het belangrijk dat u zich door ons laat informeren over de kenmerken en risico's van beleggen.