li-yang-5h_dMuX_7RE-unsplash

Krachtig economisch herstel van China

donderdag 4 februari 2021

Door: Patrick Zuijderwijk

Het is opmerkelijk om te zien hoe goed de Chinese economie blijkt te herstellen van de gevolgen van de corona pandemie. In november 2020 schreven we een artikel over de economische vooruitzichten van China en hebben we de daad bij het woord gevoegd door opname van het Allianz China A-shares Fund in de portefeuilles. Inmiddels is het steeds meer duidelijk hoe China door de coronacrisis komt en dat de economische groei nog sterker is dan eerder verwacht.

In het vierde kwartaal van 2020 groeide de Chinese economie met 6,5% ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder, waarmee de groei van het bbp (bruto binnenlands product) steeg tot 2.3% op jaarbasis. De groei kwam mede tot stand doordat de Chinese regering een aantal fiscale en monetaire maatregelen heeft genomen, die bijvoorbeeld investeringen in de infrastructuur en in de huizenmarkt hebben aangejaagd. Doordat de wereldeconomie in 2020 kromp met zo’n 4,2% is het aandeel van China in de wereldeconomie toegenomen tot ruim 14%. China is daarmee de tweede economie in de wereld en loopt het land nog achter op de VS die 22% van de wereldeconomie voor hun rekening nemen. Analisten voorspellen in 2021 een groei van ruim 8% voor China waardoor het gat met het bbp aandeel van de VS fors zal slinken, vooral omdat de voorspelde groei van de economie in de VS lager zal zijn dan het genoemde percentage. Het IMF heeft dan ook voorspeld dat de Chinese economie naar verwachting in 2028 de grootse economie van de wereld zal zijn.

De groei van de Chinese economie in 2021 zal worden ondersteund door zowel een stijging van de industriële productie als door een stijging van de binnenlandse consumptie. Deze binnenlandse consumptie zal stijgen doordat de Chinese burgers duidelijk minder zullen gaan sparen dan in de eerste negen maanden van 2020 en doordat Chinezen veel meer in eigen land kopen omdat reizen, studeren in het buitenland en het kopen van luxe goederen door de reisbeperkingen niet mogelijk is.

china

De sterke binnenlandse consumptie blijkt bijvoorbeeld uit een aantal stijgende indicatoren zoals winkelverkopen en de bezettingsgraad van hotels die al bijna weer op het niveau zijn van voor de crisis. De sterke economische groei maakt het ook mogelijk dat de Chinese autoriteiten de forse economische stimuleringsmaatregelen verder kunnen afbouwen waardoor het begrotingstekort verder verkleind kan worden.

De gunstige economische ontwikkelingen hebben ook een positief effect gehad op de koersen van Chinese aandelen. Dit is terug te zien in de goede koersontwikkeling van het Allianz China A-shares Fund in de afgelopen maanden. Daarbij is het belangrijk om te beseffen dat beleggen in Chinese aandelen ook met de nodige beweeglijkheid gepaard zal gaan en dat vooral de lange termijn perspectieven belangrijk zijn en niet de koersontwikkeling op korte termijn.
‘It’s about time in the markets, not timing the markets.’

allianz global investor fund
Deel dit bericht via

Bekijk meer actualiteiten

Volg nu de laatste ontwikkelingen op de financiële markten, door u in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

Comfort Vermogensbeheer heeft een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), valt onder toezicht van De Nederlandsche Bank en is aangesloten bij de Beleggerscompensatieregeling (BCR), het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (KiFiD) en Dutch Securities Institute (DSI).

RISICO'S VAN BELEGGEN: Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt (een deel van) uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Voordat u gaat beleggen is het belangrijk dat u zich door ons laat informeren over de kenmerken en risico's van beleggen.