DSCN7900

Terugblik: Het Comfort Vermogensbeheer Beleggingsseminar 2023

vrijdag 10 november 2023

Na de succesvolle introductie van het Comfort Beleggingsseminar in het najaar van 2022 hebben we besloten dit evenement nogmaals te organiseren. Een activiteit om klanten, prospects en pleitbezorgers op een informele wijze te ontmoeten en hen een interessante avond aan te bieden.

DSCN7900

Ook dit keer werd het Beleggingsseminar georganiseerd op de mooie locatie bij Louwman te Raamsdonksveer. Ruim op tijd meldden de eerste bezoekers zich op maandagmiddag 30 oktober in de mooie ontvangsthal van Louwman. Snel daarna stroomden ook de andere bezoekers binnen. Op een enkeling na was om 17.00 uur de groep van ongeveer 100 personen compleet en werden ze na een kop koffie of thee in het auditorium officieel welkom geheten door Patrick Zuijderwijk. Kort introduceerde Patrick de dienstverlening van Comfort en haar team. Daarna kwamen in een notendop de economische ontwikkelingen aan de orde.

Daarna was het podium aan de eerste spreker van de avond; Henk Grootveld, Trend Investor bij Lombard Odier. Hij begon zijn betoog met te vertellen hoe belangrijk het is om veranderingen in economie en maatschappij te onderscheiden en te duiden. En niet alleen dat, maar er ook naar te beleggen. Met enkele verassende feiten onderbouwde hij zijn verhaal. Zo is de afgelopen 90 jaar het gemiddelde rendement op aandelen ‘veroorzaakt’ door slechts 5% van alle beursgenoteerde bedrijven. En de laatste 15 jaar zorgde slechts 10% van de bedrijven voor de economische winsten. Kunnen we dan zonder die andere 90% van de bedrijven en zijn die dan economisch niet of minder relevant? Nou, dat natuurlijk niet, maar het zijn wel cijfers om over na te denken.

Daarna vertelde Henk Grootveld de aanwezigen over de verschillende trends/ontwikkelingen die momenteel te onderscheiden zijn. Aan bod kwamen onder andere de technologische ontwikkelingen en de ontwikkelingen op het gebied van milieu en klimaat. En hij relateerde een aantal van deze ontwikkelingen aan de verschillende economische cycli die wij onderscheiden.

trends

Van deze cycli lichtte Henk Grootveld er één specifiek uit; de Kondratieff cyclus. Het is de economische cyclus met de langste doorlooptijd. De huidige industriële revolutie op technologisch gebied, met ontwikkelingen als robotisering, kunstmatige intelligentie, virtuele realiteit, cloud computing, zou een voorbeeld kunnen zijn van een nieuwe Kondratieff cyclus.

LO 2

Maar om het evenwicht te behouden hield Henk Grootveld zijn gehoor voor dat er niet alleen kansen zijn als gevolg van bepaalde ontwikkelingen. Concreet zoemde hij in op het 1-kind beleid van China en alle nadelige gevolgen de komende tientallen jaren. Zijn toelichting plaatste het Chinese groeiwonder van de afgelopen decennia in een ander perspectief. ‘Zal China niet bejaard zijn voordat het rijk geworden is?’ was zijn kernvraag. Maar ‘elk nadeel heeft zijn voordeel’. En dus sloot Henk zijn presentatie af met het benoemen van de kansen die deze vergrijzing met zich meebrengt.

china 2

Na Henk Grootveld was het de beurt aan Marco van den Bosch, verantwoordelijke voor het commerciële beleid bij Pal-V Flying Car. Trots zijn we dat we ‘onze buren’ van Dombosch als gast mochten verwelkomen om meer te vertellen over de ontwikkeling van hun vliegende auto en de status wat betreft het ver-markten van dit vooruitstrevende product.

Marco van den Bosch nam zijn gehoor eerst mee de geschiedenis in. Ongeveer 15 jaar geleden, het was 2008, begon het avontuur van Pal V. De plannen om een nieuwe dimensie toe te voegen aan mobiliteit werden vormgegeven door de ontwikkeling van een vliegende auto. Investeerders werden gezocht en gevonden en subsidies werden geworven om concreet met de ontwikkeling en productie van een prototype aan de slag te gaan.

Marco van den Bosch vertelde de aanwezigen dat het een weg van hobbels is geweest waarvoor veel overtuiging en doorzettingsvermogen was vereist. Maar intussen staat er een organisatie waar ongeveer 200 mensen werken en met vestingen/agentschappen op meerdere plaatsen in de wereld. Er zijn momenteel ongeveer 150 vliegende auto’s verkocht waarvan er vanaf volgend jaar de nodige worden uitgeleverd. Dit laatste is nog afhankelijk van het verkrijgen van de vereiste vergunningen. De planning is dat er vanaf 2025 op grote schaal geproduceerd en geleverd kan worden.

Pal-V

Tijdens zijn boeiende betoog vertelde Marco van den Bosch dat elektrisch vliegen nog lang geen realiteit is en derhalve voorlopig geen bedreiging is voor Pal V. Al helemaal niet omdat ze volop meebewegen en door ontwikkelen om ook voor deze fase klaar te zijn. Met behulp van een filmpje maakten de aanwezigen kennis met de vlieginstructeur van Pal V die op het vliegveld van Breda de kopers van de vliegende auto in enkele weken bekwaamt tot ‘piloot’.

Opvallend in deze presentatie was dat Marco van den Bosch met name inging op de zakelijke markt die bediend kan gaan worden. Hij doelde daarbij niet op de zakenman of -vrouw die het wel gemakkelijk vindt om zo mobiel mogelijk te zijn. Hij noemde concreet de inzetbaarheid voor hulpdiensten als politie en ambulance. Met een rekenvoorbeeld werd duidelijk gemaakt wat de besparingen kunnen zijn van een vliegende auto ten opzichte van een politiehelikopter. Het bedienen van deze markt lijkt kansrijk en vergroot de kans op een uiteindelijke doorbraak van de vliegende auto van Pal V.

Voor een prijs van ongeveer € 299.000 bent u trotse eigenaar van een ‘standaard’ vliegende auto. Een tweede exclusievere variant, met een beperkt oplage, gaat fors meer kosten. “Belangstellenden kunnen zich bij mij melden”, zo grapte Marco van den Bosch.

En met deze enthousiaste en gedreven spreker werd ook het officiële gedeelte van de avond afgesloten. Patrick bedankte de aanwezigen voor hun komst en overhandigde beide sprekers een boek over de geschiedenis van Louwman inclusief een entreebewijs voor een bezoek aan het Louwman museum in Den Haag.

Na afloop van deze interessante en leerzame avond was er voor de aanwezigen de gelegenheid de opgestelde selectie van ongeveer 80 auto’s onder begeleiding van een gids te bekijken om vervolgens met de andere aanwezigen onder het genot van een drankje en een hapje te genieten van elkaars aanwezigheid.

Bekijk meer actualiteiten

Volg nu de laatste ontwikkelingen op de financiële markten, door u in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

Comfort Vermogensbeheer heeft een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), valt onder toezicht van De Nederlandsche Bank en is aangesloten bij de Beleggerscompensatieregeling (BCR), het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (KiFiD) en Dutch Securities Institute (DSI).

RISICO'S VAN BELEGGEN: Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt (een deel van) uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Voordat u gaat beleggen is het belangrijk dat u zich door ons laat informeren over de kenmerken en risico's van beleggen.